Tanulóink

A 2023 áprilisában indult sétáló coach alapképzés tanulói

Csák Krisztina portré
Csák Krisztina

Minden munkahelyemen emberekkel foglalkoztam. Hol a Malév magyar heteinek háziasszonyaként, vagy ötcsillagos szállodában önálló jegyeladóként. Később a Lufthansánál a jegyeladás mellett az utaspanaszok intézése is a feladatom volt. Öröm volt a haragos panaszok meghallgatása után mosolygós utastól búcsúzni az ügyintézés végén. Mindig tudtam figyelmesen hallgatni a másikat és segíteni a megoldás megtalálásában. Amikor egy fordulattal a sorsom az egészségügy felé terelt egy amerikai cég képviselőjeként megtaláltam azt a munkát ami érdekelt, amivel úgy éreztem sokaknak segítek a cég vilégszínvonalú termékeivel. Később önálló tanácsadóként elvégeztem egy minőségirényítási auditor tanfolyamot, mai napig kórházakban dolgozom belső auditorként, illetve operatív vezetőként. Igyekszem a munkatársaimnak biztos hátteret adni a minőségi munkavégzéshez.

Mindig is érdekelt az emberi lélek, szerettem volna orvos lenni, de ma már nem bánom, hogy másfelé vitt az utam.

Gyerekkorom óta eléggé zárkózott voltam, ezért különböző alternatív lehetőségeken keresztül (asztrológia, életmód tanácsadás, energiagyógyászat, pránanadi) igyekeztem megismerni önmagamat, megtalálni a kivezető utat a problémáimból.  Igy lassan megerősödtem és láttam, hogy sok ember nem tudja megoldani a hasonló helyzeteit egyedül. Ez adta az ötletetet, hogy meghallgassak másokat, beszélgessek arról, amiről nem mindenkivel tudnak, akarnak beszélni. Igy váltam segítővé-léleksimogatóvá. Vonzom a beszélgetni vágyókat, akik megbíznak bennem, megkérdezik a véleményemet. Szájhagyomány útján, kézről-kézre adnak már hosszú évek óta.  Megtisztelőnek tartom, hogy engednek belelátni az életükbe, lelkükbe. A beszélgetések nekem is újabb lehetőséget adnak a fejlődésre, tapasztalásra. Mai napig sokat olvasok. Főleg a keleti filozófia és érzésvilág fogott meg az emberségével, egyszerűségével, tisztességével, mértéktartásával.

Mozgásnak is – a tenisz után – a klasszikus indiai jógát választottam, az imáival, a tanításaival.

A névjegyemen – amíg használtam – ez állt: „Menj könnyebb szívvel, mint ahogy jöttél!”

Ezt elérni a cél minden beszélgetőpartneremmel. Elfogadni a helyzetet,  megtalálni az utat, bármi legyen is az és végigmenni rajta. 

Magánéletem kiegyensúlyozott, szerencsésnek érzem magam, mert bár sokat tettem érte, de hiszem, hogy megtaláltam a saját utamat. Megrögzött optimista vagyok. 

Reményeim szerint a Sepaházban kapott tudás és élmények kiegészítik az eddigi tudásomat, tapasztalataimat és hozzásegítenek, hogy hamarosan hivatásomnak mondhassam mások segítését.

Egyed-Schlégl Alexandra portré
Egyed-Schlégl Alexandra

Séta. Ízlelgetem a szót. Gyermekkorom jut eszembe róla, a megannyi hosszú séta az erdőben édesapámmal. Gyakran tettük ezt. Beszívtam a finom, friss erdei illatot és mentünk egyre beljebb és beljebb. Néha jólesően hallgattunk, az ág, kavics roppanását lehetett csak hallani cipőnk talpa alatt. Sokszor viszont ömlöttek a szavak bámulatos mélységekig…

Fiatalkorom óta figyeltem és hallgattam az embereket. Néztem az arcokat. Megannyi gond, fájdalom, szomorúság, persze azért öröm is. Volt, akit egyszer kellett kérdeznem, de volt, aki csak pár alkalom után nyílt meg nekem. Megannyi történet a hontalantól, szakmunkástól, ügyvédtől és orvostól, a cégvezetőtől, családanyáktól, családapáktól és még sokaktól. Rádöbbentem, hogy mennyire szüksége van mindenkinek egy kedves mosolyra, néhány jó szóra vagy egy kis beszélgetésre. Gyógyír ha kicsit kiöntheti a lelkét olyannak aki figyel rá, és arra is rádöbbentem, hogy én nagyon szeretem hallgatni az embereket és a történeteket, hogy mennyire megtisztelő és jóleső érzés, amikor velem osztja meg valaki az élete egy-egy részletét. 

Ahogy folyt az életem rengeteg önismeretre tettem szert, különböző könyvek, tanfolyamok révén. Végeztem Reikit, Kapcsolatteremtő gyógyítást, Théta healinget, Belső utazást. Megismerkedtem a  Germán medicinával, homeopátiával. Jártam sokszor családállításon, pszichodrámán. Voltam feleség, lettem elvált nő, később egy édes kisfiú édesanyja. Ma egy boldog feleség. Közben beosztott, majd üzletvezető, később cégvezető és keményen dolgozó nő egy férfias világban. Különböző szerepekben voltam és vagyok, ahol gyűltek az élettapasztalatok.

Ma már csak segíteni szeretnék másoknak. Így találtam rá Gyurira. Olvastam róla és egyre jobban megtetszett a sétáló coach képzése,hisz itt nem „új Gyurikat” gyártunk hanem önmagunkból a tapasztalatainkból „gyúrunk” egy olyan segítőt, aki segíthet az elakadásokban, megláttathatja a kérdésekre a válaszokat.

Szekeres Rozália
Érdiné dr. Szekeres Rozália

Szeretek sétálni, szeretek beszélgetni. Szenvedélyesen érdekelnek az emberi sorsok, szívesen meghallgatom, aki megtisztel bizalmával, a segíteni akarás, a megoldás keresése a lételemem volt mindig is. Hiszek a természet és önmagunk akaratának gyógyerejében, csak az ehhez való utat kell megtalálnunk. Észrevettem, hogy az emberek ismeretlenül is sokszor leszólítanak az utcán, tömegközlekedési eszközön, még külföldön is. Lehet, hogy csak egy helyet keresnek, vagy a reakciómra kíváncsiak egy ad hoc történéssel kapcsolatban, feltételezve a figyelmet, együttérzést és bizalmat. 

Életem egy olyan szakaszához érkeztem, amikor egészen új területen szeretném kipróbálni és hasznossá tenni magam, miközben én is fejlődöm, tanulok a beszélgetőpartnertől, ő meg tőlem, szimbiózisban egymással. A séta, a mozgás, a természetben való megtapasztalás olyan határterület, ahol biológusként, ökológusként a természet és életközösségeinek ökoszisztéma-szolgáltatását (ecosystem services) fürkészve és ismerve szeretném ezt a tudást kamatoztatni. Tudományosan  bizonyított tény, hogy a természet jó szolgálatot tesz nekünk az ember egészségének fenntartása, javítása, gyógyítása, egyszóval „jóllétének” („wellbeing”) biztosítása által. S ha mindehhez coaching társul, akkor a haszon kettős. Még akkor is, ha maga a természet a nagyváros-adta körülmények miatt nem is mindig a színtiszta természetet jelenti, de a nyitott térben való séta akkor is pozitívabb lehet egy zárt térnél, a szabad kék ég látványa (határtalanabb a gondolkodás), a levegőn való tartózkodás, a mozgás öröme miatt, sétálva valakivel, s új dolgokat felfedezve magunkban és egymás gondolkodásában. 

Megfogott, hogy az itt együttdolgozók és -tanulók milyen jó közösséget alkotnak, valóban segítik egymást, sokat tanulnak Haas Gyuritól, egymástól. Nagyon várom már, hogy személyesen is részese lehessek ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.

Füleki Piroska portré
Füleki Piroska

Gyöngyösön élek, egész életemet hegyek közelében töltöttem. Szüleimtől (90 és 85 évesek) kapott értékek: a természet és az ember tisztelete, a kemény munka, az ünnepek megtartása, a munka és az ünnep egyensúlyban tartása, a család előtérbe helyezése, a tánc szeretete. 

Pedagógus vagyok (magyar-angol, tánc-dráma).  Sok képzésen jártam, de azok a meghatározóak, amelyek belülről bontották ki azt a kreatív énemet, amelyben magamra ismertem.

Három felnőtt fiúgyerek, válás. Útkeresés. Sokan segítettek ebben: Gyuri is, egy sétával, egy VÚ csoporttal, önismereti és spirituális kurzusok, kineziológus, légzés, mozgás. Népzene, néptánc, népmese.

Két év várólista után tavaly végeztem Metamorpheses meseterapeutaként, amelyet a saját utamnak érzek. Jelenleg főleg gyerekekkel dolgozom, de szeretnék felnőttekkel még több egyéni és csoportos munkát. 

A másoknak segítés nekem is benne volt mindig az életemben, már gimnazistaként szívesen elmondták mások nekem a titkaikat, mert tudták, hogy nálam biztonságban lesznek. A napi munkámban az évtizedek során egyre csökkent a valódi segítő beszélgetésekre fordítható idő. Persze  vannak táborok, kirándulások, szakkörök, de azok többnyire órák után ill. munkaidőn túl történnek, és komoly idő- és energiabefektetést igényelnek. Most úgy néz ki, hogy jövőre hivatalosan nyugdíjas leszek, és szeretnék azzal foglalkozni hivatalosan is, ami az utóbbi években egyre inkább előtérbe került bennem: másokat támogatni, kísérni abban, hogy előhozzák a bensőjükből a legjobb önmagukat. 

Azért jöttem a sétáló coach képzésre elsősorban, hogy bővítsem az eszköztáramat, még magabiztosabb legyek. Maga a sétáló coaching már 2018-ban felkeltette az érdeklődésemet, nagyon tetszett, amit Gyuri csinált, a könyvét is olvastam. Éppen jókor jött a lehetőség, ugyanis év eleje óta keresek olyan coaching képzést, amelyet elvégezhetek. Többet is megnéztem már, de egyik sem vonzott eléggé. Ekkor jött szembe Gyuri felhívása.

Gáspárné Sipeki Krisztina portré
Gáspárné Sipeki Krisztina

Gyermekkoromból, Tokajból a természet és az állatvilág, különösen a madarak szeretetét hoztam magammal. A madarak számomra a lélek szabadságának szimbólumai. A Kertészeti Egyetemen Gyógynövénytermesztés szakirányon végeztem, mivel már akkor is a gyógyítás gondolatával játszadoztam. Majd átadtam magam az anyaság örömeinek. Férjemmel öt fiúgyermek útját egyengettük a nagycsaládos élet minden szépségével és nehézségével. Összességében ez életünk legnagyobb csodája, miközben az emberi lélek sebezhetősége és a szeretet gyógyító ereje került érdeklődésem középpontjába.

A „Ki vagyok én?” kérdésre nem egyszerű a válasz. Anya, feleség, és egyfajta kiapadhatatlan tudásvágyból fakadóan örök tanuló. Tanulom és tapasztalom az Élet és az emberi természet misztériumát. Tanultam energiagyógyászatot, Bach virágterápiát, kineziológiát, jártam az Új Akropolisz Filozófia Iskolában, a Mantra Szabadegyetemen, agykontroll tanfolyamon és gyógymasszőr képesítést szereztem, hogy támogató érintést is nyújthassak.

Pár éve gyógypedagógus diplomát szereztem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, autizmus spektrum pedagógiája szakirányon. Mivel családunkban is van érintett, úgy éreztem, szeretném szakszerűen támogatni e különleges gyermekeket és szüleiket. Az egyetemen találkoztam a Mindfulness alapú stresszcsökkentés lehetőségével, így eszköztáramat immár a Mindfulness tanárképzés moduljaival is bővítve állok a lelki egyensúlyra vágyók szolgálatában. 

A Serpaház kínálta lehetőséggel úgy érzem, segítő utam újabb állomásához értem A természetközeli séták, az éber jelenlétben történő szeretet-alapú odafordulás, a coach eszköztár és korábbi tapasztalataim harmonikus egységet alkothatnak az életükben nehézséget megélők megsegítésében. Örömmel és lelkesen várom a majdani sétákat. 😊

Ivánka Zsófi portré
Ivánka Zsófi

Nagyon szeretek sétálni, figyelni, hallgatni, rácsodálkozni széles tájra, rezdülő fűszálra, omló vakolatra – mindig jön valami szembe, ami továbblendít egy gondolatmenetet, vagy amit érdemes lefényképezni az eszemmel, a szívemmel, a telefonommal, vagy mindhárommal egyszerre. Az Instagramon rendszeresen használom a #sétáljmindennap címkét. Ugyanakkor még mindig túl sokat ülök a gép előtt – szabadúszó egyéni vállalkozóként online nyelvórákat tartok, fordítok, egyetemi képzést szervezek – vagy éppen testi-lelki egészségügyi webináriumot nézek, tanulok, olvasok, írok.

Több, mint harminc éve élek krónikus mozgásszervi autoimmun betegséggel, 28 éves koromban pedig onkológiai kezelésekre is kényszerültem. Ekkor kezdtem komolyabban tanulmányozni a betegségek lelki okait. Évekig jártam pszichoterápiára, megtanultam meditálni, tanultam pszichogenetikáról, transzgenerációs öröklődésről, újrajátszási kényszerről és a negatív beidegződéseket felülíró technikákról. Részt vettem agykontroll, traumatérkép készítő és elemző, kvantum-gyógyászati, ultrarövid terápiás és erőszakmentes kommunikáció workshopokon, valamint szereztem egy kvantum-pszichológiai szaktanácsadó szakmát – mindezt angol és kommunikáció szakok abszolválása után.

Budapest és Berlin között ingázva két országban élek, német filozófus társammal rendszeresen sétálunk, beszélgetünk, rengeteget tanultam tőle is. Az általa létrehozott „world lecture project” online tudományos videókönyvtár konzultánsa és három unokájának mostohanagymamája is vagyok – ők a legnagyobb tanítók.

Coaching szemléletű nyelvórákat tartok, témáink közt szerepel a sétálós meeting, mindfulness a munkahelyen, munka és magánélet egyensúlya – és tartottam már sétálós nyelvórát is.

Régóta érzem, hogy az évtizedek során tanultakat ideje lenne rendszereznem, kiegészítenem és a gyakorlatba ültetnem, hogy segíthessek a hozzám fordulóknak. Életutamból adódóan úgy gondolom, hogy elsősorban a betegségekkel kapcsolatos lelki-életviteli terhek könnyítéséhez tudok hozzájárulni – de kíváncsian várom, hogy hova fejlődök, mit hoz ki belőlem a sétáló coach tanfolyam.

Láposi Gabriella portré
Láposi Gabriella

„Rendelkezzél fegyveremmel, rendelkezzél hű szívemmel!”
(Csukás István: Süsü)

Láposi Gabi vagyok. Négy gyermek boldog anyukája és egy népes baráti közösség tagja vagyok. Családunk, kibővülve testvéreink családjaival a Bakony lábánál él közel 20 éve. 

Szobrászművész vagyok. Alkotói szemléletem nagy segítségemre van a segítő szakmában. Rengeteg kép, s a legjobbkor jövő, megvilágító szavak és mondatok az én táltoslovaim. A gondolatnál is sebesebben repítik a megoldandó probléma gyökeréhez a hozzám fordulót és engem.

Tanárként számos éven át foglalkoztam kisebb és nagyobb gyerekekkel. Az alternatív nevelési módszerek híve vagyok, de a hagyományos oktatásban is bőven volt részem.  Ezáltal széles palettáját ismerem a gyerekekkel való együttműködésnek. Családok elakadásainál, szülői szerepek rendezésénél jól szokott jönni a rengeteg tapasztalat és különböző nézőpontok. 

Okleveles mediátorként komoly eszköztár áll rendelkezésemre a legkülönfélébb belső és külső konfliktusok rendezésére, megoldására.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim a munkám is egyben. Zenélünk, gyerekeimmel együtt, saját zenekarunkkal táncosainkat kísérjük. Női kört vezetek, melyben gyógyulok a gyógyulókkal. Írok. Mások javára (remélem!). No meg csodás házakra vakolatból képeket faragok egy építésszel, aki vakolathímzésnek keresztelte el ezt a hihetetlenül sokrétű,  mély üzeneteket közvetítő kép és jel-nyelvet, szerves műveltségünk kincsét.

Én nem fogok Veled városban sétálni. Velem Önmagod természetes lényéhez és a kinti természethez közel találkozhatsz. Lehet, hogy elmegyek hozzád a kertedbe, és beszélgetés közben kigyomláljuk a növényeidet is, nemcsak a lelkedet árnyékoló gyomokat.

Szeretném elérhetővé tenni a vidéken élők számára is, hogy segítséget kaphassanak elakadásaikban anélkül, hogy ezért messzire kelljen utazniuk. A bakonyi sétáló, segítő asszony bevetésre kész. 🙂

Lehel Krisztina
Lehel Krisztina

Lehel Krisztina vagyok, öltözék és táskatervező, ezzel foglalkozom mióta az eszemet tudom, de már jó ideje szeretnék más irányban tovább fejlődni.

Több önismereti folyamaton mentem végig, próbáltam táncterápiát, voltam agykontrollon, válásom után egy 60 órás válás és újjászületés tréningen, meseterápián, több kisebb-nagyobb elvonuláson.

Kisebb alkotó foglalkozásokat tartottam főleg ismerőseim körében, ekkor jöttem rá mennyire jól érezzük magunkat alkotás és beszélgetés közben, mennyire felszabadultan távozott mindenki. Ekkor már megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék többet tudni és majd ezzel foglalkozni, jelenleg művészetterápia képzésen veszek részt.

Sok baráti összejövetelt szervezek már gyerekkorom óta, mindig éltetett a közösség megtartó ereje. Közösségszervező szakirányon sok terepgyakorlatunk volt, ezt szerettem a legjobban, emberekkel együtt lenni.

Covid alatt nagyon sokat sétáltunk és beszélgettünk a barátnőmmel és azt mondja jól tudom meghallgatni az embereket, ezért is kerültünk egyre közelebb egymáshoz, pedig „csak” a fogorvosom volt előtte. Olyan dolgokat is elmesél, amit másnak nem. 

Arra jutottunk, hogy maga a séta és a beszélgetés „terápiás” hatású nekünk.

Mivel többször is voltam Haas Gyurival sétálni és mindig előremozdított az életben pozitív irányban, elhatároztam hogy szeretném megtanulni.

Liptai Gabriella portré
Liptai Gabriella

Liptai Gabriella vagyok, két csodálatos gyermek édesanyja, csellóművész, és mentálhigiénés segítő szakember. 9 éves korom óta tanulok és játszom a hangszeremen. Mostanra elértem művészi hivatásom csúcspontjára, de az életben adódó problémákat, válságokat mindig meg akartam érteni, és kerestem az eszközöket és az utat az egyensúly felé.

Tanultam erőszakmentes kommunikációt. Szülésélményeimet feldolgozván hatalmas élményeket és önismereti tapasztalatokat adó dúlaképzésbe jártam. Kellő önbizalom és ambíció hiányában azonban nem lettem hivatásos dúla. Művészi identitásom akkor még túl nagy teret foglalt el az életemben, és különböző szerepeim – anya, feleség, művésznő, dúla – kezdtek nem elférni egymás mellett. A magánéleti válság engem sem került el. Sok-sok órányi segítő beszélgetés és Gendlin féle Fókuszolás után megerősödve ültem újra iskolapadba, és képződtem mentálhigiénés segítő szakembernek. A sétáló coach képzés ennek a folytatása. A meglévő tudás elmélyítése, újak szerzése, megerősödés abban, hogy értő figyelemmel és kellő empátiával tudjam kísérni a hozzám fordulókat.

Major Lászlóné Puskás Katalin portré
Major Lászlóné Puskás Katalin

„Jól esik a bús szívnek
Hogyha panaszolhat,
Hogyha bánatjaiból
Másoknak is adhat.”
(széki keserves)

 

Nem a panaszkodás, inkább a beszélgetés, az elfogadó meghallgatás… úgy érzem, ez nagyon hiányzik a mai kapcsolatokból, munkahelyen, családban, baráti közegben is. Elmondani, és meghallgattatni. 

A népzenét azért is szeretem, mert a dallamokban és szövegekben benne van az egész élet. Az örömteli dolgok, és a szomorúak is. Mindenre van egy nóta a fejemben. 

Több, mint harminc évet töltöttem el kulturális intézményekben, sokféle program, tanfolyam, előadás és tábor szervezésével foglalkoztam, de az utóbbi időben ijesztően kevés idő és energia jut arra, hogy a rendezvényeken, versenyeken a résztvevőkkel valódi kapcsolatot találjunk, a rengeteg adminisztráció, elszámolás, jelenléti ív, szerződés, pályázat, papírmunka mintha fontosabb lenne és előbbre való, mint az érző és jelen lévő emberek. Miért jöttek? Mit szeretnének? Hogy érzik magukat? Nincs idő arra, hogy megbeszéljük. Ezt nem tudom megszokni.

A segítő szakmát eddig csak önkéntesként végeztem, 2010 óta vagyok ügyelő egy telefonos lelkisegély szolgálatnál. Szeretnék segítő maradni, esetleg máshol, máshogyan is segíteni.

Sokat olvasok, keresgélek a beszélgetésekben felmerülő kérdések kapcsán, így találtam rá a Serpaház oldalára, majd a Sétamesék című könyvre, és aztán telefonon beszélgettem Gyurival. Nagyon értékesnek tartom a sétáló coachingot, mint módszert. 

Várakozással, a fejlődés igényével és reményével jelentkeztem a Serpaház képzésre.

Pataki Ágnes portré
Pataki Ágnes

Valamikor réges-régen azt mondta nekem valaki, hogy olyan vagyok, mint egy indián… mert olyan figyelemmel tudok hallgatni másokat.

Ezt az „indiánságot”, vagyis az értő figyelmet két évtizede gyakorlom és tanulom a segítő szakmákban, melyekben dolgozom. Szociális munkás vagyok, emellett meseterapeuta, család- és párterapeuta, most pedig elindultam a sétáló coaching útján is, hogy az értő figyelem mellett még több módszerrel és technikával, még több elméleti tudással és speciális ismerettel segíthessek, ha hozzám fordulsz a problémáddal.

Az életemben és a munkámban Sri Chinmoy mondata vezérel:

„A béke ott kezdődik, ahol az elvárás megszűnik.”

Sándy Gabriella Piroska portré
Sándy Gabriella Piroska

Felfedező és megfigyelő, lehetőleg mindent megérteni szándékozó gyermekként emlékszem magamra. Felnőttként is ez vagyok, és a megszerzett tapasztalatokat hadrendbe állítom.

Spontán létrejövő beszélgetések, jógaóra vagy meditáció, masszázs vagy éppen rajztanítás kereteibe rejtve adom, amit nagyon tudok adni: természetes értő figyelmet, szomjúság-oltó elfogadást, tényleges meghallgatást, jókor feltett kérdéseket.

Ahhoz, hogy ez az ösztönös segítő szándékom valódi segítséggé váljon, régóta keresem és sokszor meg is találom a megfelelő, célomnak megfelelő tudást, ismereteket. Így részt vettem Erőszakmentes Kommunikáció- és Gordon szülői tréningen, és családállításokon. Tanultam Életvezetési tanácsadó-, Jóga és meditáció oktató-, shiatsu-terapeuta és masszőr-képzéseken. Máskor ügyfél-kommunikációs és művészeti workshopok váltak tudásvágyam és segítő szerepem egyre jobb megélésének az eszközeivé. Egyik szenvedélyem, a fotózás során, a pillanatok rögzítésekor a szépség örömének megosztása is célom, teszem is.

Elégedettséggel töltöttek és töltenek el a segítő-támogató folyamatokban másik félként részt vevők lelkes és hálás visszajelzései. Ugyanakkor örülök saját magammal való elégedetlenségemnek is: többet és jobban szeretnék segíteni.

Ez utóbbit minden bizonnyal az egyik népszerű közösségi média is valahogy megtudta, ezért szemem elé tette a Serpa hirdetéseket. Jól tette.

Sivák Szilvia Erzsébet portré
Sivák Szilvia Erzsébet

Ha Isten engedné meglátni, hogy ki mekkora terhet cipel a batyujában, jó eséllyel örömmel felkapnád a magadét és vinnéd tovább…

Emberek vagyunk a Föld nevű bolygón. Tapasztalunk életünk során nehézségeket, néha tragédiákat és örömteli dolgokat. A dolgunk pedig, hogy ezeket elfogadjuk, tanuljunk belőlük, megpróbáljuk jobbá tegynni általa önmagunkat, és a környezetünkben élők életét.

Maga a tanulás nem fájdalommentes. Tedd fel a kérdést bármelyik diáknak, vagy diákkori önmagadnak és várj őszinte választ: miből tanultál a legtöbbet életed során. Azokból a helyzetekből, amik nem jelentettek nagy kihívást, vagy azokból, amikbe annak idején úgy érezted belepusztulsz? 

A nagy kihívások idején jó, ha van melletted valaki, aki megérti, mit érzel, mit gondolsz. Aki elfogadja a félelmeidet, majd a csetlő-botló próbálkozásaidat a megoldásra. Aki úgy támogat, hogy közben meghagyja neked a saját megoldáskeresés kínját és katarzisét. Aki épp annyit segít, hogy Te megoldd a helyzeted. Hogy utána megint guruljon a kocsi. 

Tanárként, jógaoktatóként, segítőként arra ösztönzöm a tanítványaimat és a hozzám fordulókat, hogy először ismerjék meg a helyzetet, amiben vannak. Lássák mindkét oldalról: a nehézségek mellett próbálják a helyzet nyújtotta előnyöket felfedezni. Tudatosítsák, hogy mi vezetetett az adott szituációig. Vegyék észre, mi volt ebben az ő szerepük. Vonják le a tanulságokat, jót és rosszat egyaránt. Majd találják meg az általuk vágyott célt. Tervezzék meg a megoldást, majd induljanak és valósítsák meg. Közben pedig ott vagyok mellettük és támogatom őket fizikálisan, érzelmileg, szellemileg egyaránt. Ezt a személyes segítést szeretném gazdagítani a sétáló coaching eszköztárával.

Vass István portré
Vass István

„Olyan sokoldalú vagyok, hogy az már szinte gömb.” 
mondja a Graffiti

Pályám elején mérnökként kezdtem el dolgozni.  Volt olyan szerencsém, hogy sok területen kipróbált az élet.  Hamar rájöttem, hogy mindig is vonzott a fejlesztés, bárminek a fejlesztése, jobbá tétele.  Így a gyártásfejlesztéssel kezdtem el foglalkozni. Érdekes volt a tanulásom evolúciója: Először gyártósorokat kezdtünk el építeni. Miután kész lett, jól működött egy ideig, csak később elfogyott az alapanyag. Ekkor elkezdtük az ellátási láncot fejleszteni, logisztikát, raktározást.  Ekkor már jobban működött a gyártósor és elkezdtük a támogató szoftvereket fejleszteni.  Hiába volt minden „csili-vili”, de valamiért még nem működött helyesen a fejlesztendő egység. Rájöttünk, hogy a gyártási kultúra fejlesztésre szorul.  Egy egyszerű következtetéssel rájöttem, hogy a kultúra alapvetően emberekből áll.  Ezért foglalkoznunk érdemes az emberekkel, bármilyen fejlesztés során.  Ekkor találkoztam egy keleti gyártásfejlesztési filozófiával, ahol az ember áll a középpontban. Az ember, mint az egyetlen önfejlesztésre képes tényező a folyamatokban. 

 Itt ért össze bennem az a két világ, ami születésem óta bennem élt. 

A másik világ, ami talán még erősebben dolgozott bennem, az a mindenség kutatása és működése, hogyan van ez az egész összeállítva, mi van mindenek mögött, és miért úgy és mi van még?  Mindig is kutattam ezt a témát ezért rengeteg tanfolyam, eszköz, spirituális út él bennem.

És így találkozott bennem a finom anyagú világ a durva anyagú világgal. És így értettem meg, mi a dolgom ebben a küldetésben.

Veres Erzsébet portré
Veres Erzsébet

Elsősorban feleség és egy tinédzser fiú édesanyja vagyok. Korábban laboratóriumi orvosként dolgoztam.

Szeretném abban támogatni a hozzám fordulót, hogy megfogalmazza, mi az elérendő cél, mi gátolta meg eddig abban, hogy ezt elérje. Segítek megkeresni a célhoz vezető utat vagy utakat és erőforrásokat, melyekre ezen az úton szüksége lesz. Kérdéseimmel segítek a válaszok megtalálására a jelen megoldandó feladataira.