fbpx

Szegedi Ágnes

Kapcsolat

email:
telefonos kapcsolat:

Séta helyszínek

Csüggedés helyett (részlet)

„Cipeld bár bánatod éginek, földinek,
Bátorságodért mindkettő jól fizet.
Az Isten megáldja imbolygó léptedet,
Mert minden embernek kijár a szeretet.

Ha pedig nem hiszed, hogy megváltód érkezik,
keresd e világban, ki nem ítélkezik!
Higyj magadban, s abban, hogy akad még ember,
ki Téged jó szívvel megsegít!”

Úgy hiszem és vallom, hogy a gyermektől az aggastyánig mindenkiben ott él a vágy a békés, szeretetteljes életre. Mióta az eszemet tudom azóta szeretem én is valamilyen formában örömtelibbé tenni a körülöttem lévők hétköznapjait, meghittebbé az ünnepeit.

Hosszú utat jártam be életem folyamán és sok szép és kevésbé kellemes élményt szereztem. Boldogítóakat és kevésbé örömtelieket, csodálatosakat, olykor fájdalmasakat, kínzóakat. Általuk váltam azzá, aki most vagyok. 

Már fiatalon késztetést éreztem arra, hogy sokasodó problémákkal küzdő vagy hirtelen félelmetes válságot okozó helyzetekbe kerülő embertársaimnak segítséget nyújtsak, támasza, a jó értelemben vett ugródeszkája legyek. Kapaszkodó az elrugaszkodáshoz attól a számára nehéz helyzettől amibe került. Jó érzéssel tölt el az is, ha a hétköznapokban egy szívmelengető mosollyal, apró gesztussal emberi pillanatokat vagyok képes csepegtetni e vészekkel terhelt világba.

Bölcsész édesapám és realista édesanyám szemüvegén keresztül tanultam meg látni a világot. Jó útravalót kaptam. Fiatalon családot alapítottam. Négy csodálatos gyermek és négy unoka büszke édesanyja, nagymamája vagyok. Önálló, boldoguló embereket neveltem, neveltünk. Munkám és a földrajzi távolság okán „örömnagymamaként” varázslatos időket töltök az unokáimmal.

Maradék időmben rímeket, reflexiókat, gondolatmorzsákat, rövid történeteket hintek az éterbe. Tagja vagyok egy tisztelet és szeretetteljes alkotó közösségnek. Szívesen moderálok, szavalok, olvasok fel kiállítás megnyitókon, ünnepi alkalmakkor, jelesebb eseményeken. Imádok úszni, nagyokat sétálni, madárlátta helyeken kerékpározni, táncolni. 

2002-ben művelődés- és szociális szervezőként végeztem a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Papírforma szerint lejárt anyai hivatásomat követően 2004 januárjától 2010 augusztusáig családsegítőként szolgáltam a Koppány – völgyében. Egyéni segítséget nyújtottam és saját tematikájú, problémafókuszú csoportokat szerveztem hátrányos helyzetű szülőknek, munkanélkülieknek. Eközben tanultam Rogers-i segítő beszélgetést, mediációt, szenvedélybetegek elfogadását, gyászmunka csoportvezetést.

2009-ben egészségfejlesző mentálhigiénikusként diplomáztam a Kodolányi János Főiskolán, így 2010 őszétől 2013 év végéig megbizatást kaptam a kistérség két nappali intézményének beindítására, működtetésére. Végtelenül szerettem ezt a feladatot is. Ezidő alatt gyógyult daganatos betegként civil betegszervezetek létrehozásában segédkeztem, szolgáltam egy otthonápolási szervezetnél, hospice team lelkigondozójaként.

26 évi házasság után elváltam. Szükségét éreztem, hogy eltávolodjak mind térben mind feladatban akkori életemtől. Megtaláltam rá a lehetőséget. Küngösön tartottam birkát, készítettem kolbászt, árultam azt termelői piacon. Neveltem palántát, termesztettem zöldségféléket. Készítettem START munkaprogramot. Pályázatokat, üzleti- és marketing tervet írtam. Így lettem Szent Kinga Éléstára manufaktúra névadója is. Gondozónő voltam a németországi Monheim am Reihnban, hivatalnok Veszprémben.

Hiányozni kezdett a hivatásom. Hogy méltó módon visszatérjek 2021-ben az ELEOS-nál lelkigondozói képzésen vettem részt.

Tavaly szeptembertől az Iszkaszentgyörgyi Szociális Alapszolgáltatási Központnál dolgozom. Itt mind emberileg, mind szakmailag a lehető legnagyobb tisztelet, szeretet, elfogadás övez. Pátkán és Zámolyon gyermekvédelemmel és családsegítéssel foglalkozom.

Jónéhány évvel ezelőtt láttam Gyurival egy interjút a tv-ben, ami nagyon megragadott. Amikor idősekkel foglalkoztam gyakran egy-egy séta alkalmával folytattam segítő beszélgetést. Így kizökkentek a testi gyengeségből és megteremtődött a megfelelő „terápiás” légkör. 

Amikor a facebookon szembe jött velem a hirdetés és részt vettem a webinaron döntöttem. Szeretném meglátni szakmaiságom minőségét, fejlődni emberként, tudásban, metodikában gyarapodni. Nagyon várom már, hogy megkezdjük a közös munkát. Még nem tudom, hogy fogom hasznosítani az itt megszerzett tudást és készségeket, de abban biztos vagyok, hogy olyan változást fog hozni az életemben, mely meghatározó lesz magam és ezáltal a hozzám fordulók számára is.