fbpx

Szerda esti Serpalive,

12 videó most 50%-os kedvezménnyel!

2023-as Serpalive tudásmegosztás

Nyerj bepillantást a sétáló coaching világába a nagyvárosi serpa legjobban kedvelt előadásainak válogatásából. Figyeld meg, mit és hogyan oszt meg abból, ahogyan dolgozik, mitől népszerű és hogyan válhatsz te is azzá. Élj át inspiráló pillanatokat, sajátíts el új ismereteket, és fejleszd szakmai és személyes készségeidet.

Miről szól az a 12 előadás?

A séta keretei között létrejövő segítő kapcsolat működéséről közérthető, nem csak szakembereknek szóló nyelven. Minden előadás különböző aspektusokból segít rápillantani a séta során létrejövő változás hátterére, eszközeire. Nincs kirekesztés, visszatartott információ, misztifikálás.

Miért érdemes megvásárolnod?

Ha nem tudtad élőben nézni, hallgatni az előadásokat, vagy egy részüket, akkor azért, ha résztvevő voltál, de nem tudtál mindent meg- és feljegyezni, akkor az ismétlés lehetősége miatt. Ha fontolgatod a sétát vagy a képzésen való részvételt, akkor pedig azért, hogy ízelítőt kapj mindkettőből.

Élj a lehetőséggel!

Sokan kérték és várták, hogy hozzáférjenek ezekhez az előadásokhoz. Ha közéjük tartozol, akkor csak azt mondod: végre! Ha most találkozol a teljes csomaggal először, akkor szerencsés vagy, amiért nem kellett várnod heteket, hónapokat a terülj terülj asztalkámra: a tudásmegosztás tálalva van! 

Miért jó keret a séta a segítő beszélgetéshez?

Képzeld el, hogy egy olyan szakember vagy, akinek az egész világ a laboratóriuma! Hogy rendelőd kitágul a tágas utcákra, erdőkre, terekre, ahol minden látvány, hang és veletek szembe jövő tárgy segítő eszközzé változik, az asszociációk kimeríthetetlen tárházát ajándékozva neked és a veled sétába érkezőnek. Ja? Hogy ez a mozgásba és a szabadba helyezett folyamat nagyon más a fotelba ültetett páciensek világához képest? Ha velünk tartasz ebben az előadásban, kiderül, hogy talán mozgásba lendülhet valami más is a testünkön kívül. Vagy még inkább: belül!

Kérdezéstechnika

Hosszú évek számos tapasztalata tette letisztulttá, hogyan és miként segítik, lendítik előre a séta során a coacot és a coacheet (kísérőt és sétapartnert)  a jól feltett kérdések. A „jól kérdezés” művészeivé válva megannyi ajtót nyithatunk a velünk sétálóban létező, de mindeddig számára is rejtező világra. Ehhez érdemes megismerni, hányféle eszközhöz juthatunk hozzá, mennyi féle kérdésfajtát gyűjthetünk köpönyegünk alá, melyeket az intuíciónkra hagyatkozva, épp a legjobbkor húzhatunk elő. De vajon tanulható-e, hogy biztosan tudjuk, mikor érkezett el a beszélgetésben ez a „legjobb” pillanat? Mindezek titkaiba avatja be az erre kíváncsiakat ez a háromnegyed órás előadás. Ahogy arra is fény derül, kinél is vannak valójában a válaszok.

Hogyan talál rád, akinek rád van szüksége?

Tiktok, Youtube, Facebook, Twitter, Insta: avagy kilépés a nagy virtuális korzóra. Szeretnéd magad megmutatni, hogy látva lássanak?  Tudod-e, milyen belső és külső lépéseket érdemes ehhez megtenned? A belső lépésekhez segít, ha úgy kezdesz viselkedni, mintha már az lennél, akivé válni szeretnél. A külső lépéseket meg szinte alig lehet követni. Egyre gyorsul az utaknak, eszközöknek, módszereknek a száma, fejlődése, tökéletesedése. Aki egy módszer szerint dolgozik, közben nem néz körül, nem alkalmazkodik ehhez a változáshoz, az menthetetlenül lemaradhat. Érdemes tehát felvenni a ritmust. Cserébe viszont azt mondhatom, rengeteget tanulhatunk közben, és aki nyitott a tanulásra és a változásra, annak ez az utazás is élvezetes lesz! 

Milyen eszközökkel dolgozik a serpa?

Meglep, ha azt mondom: a leghatékonyabb eszközöd maga a személyiséged? Ahogy figyelmedet egészen a másiknak szenteled. Ahogy  kíséred, s ő érzi, őszintén kiváncsi vagy rá. Anélkül, hogy meg akarnád „szerelni”, változtatni. Hogy a legnagyobb változást nem is szavaiddal, hanem empátiáddal és szereteteddel éred el. – Pedig így igaz!

A szerszámos táskát azért mindig a hátunkra vesszük. Hiszen felkészült akkor vagy, ha biztosítod a lehetőségét annak, hogy előkapd onnan éppen azt, amire ott és akkor szükségetek lehet. No, de mi minden lapulhat a serpa szerszám készletében?  A végtelen képzeletet, a mélyre rejtett emlékeket, a testben megjelenő érzeteket mozgósító megannyi eszköz, amelyek nagy részének már most is a birtokában vagy, csak eddig még nem tudtad, hogy ezek a te legszemélyesebb segítségeid.

 

Mágia és rítusok a sétában

Ahhoz, hogy oda tudjunk lépni, ahol a másik van –  ami nélkül a valódi séta nehezen elképzelhető – arra is szükség van, hogy elfogadjuk a másik valóságát. A másik valóságának elfogadása alázatot igényel. Ha ez hiányzik belőlünk, megjelenik az ítélkezés, az előítéletek. Az emberi lélek mágikus világképében nagy szerepe van áldásnak és átoknak. Gyakran találkozni a sétákban azzal, hogy egyetlen, néhai „varázsmondat”, gyakran hallott, vagy csupán szavak nélkül sulykolt üzenete mekkora hatással lehet a velünk sétába induló jelenére.

Áldások és átkok, mantrák, kimondott és kimondatlan parancsok és elvárások mélyre hatolhatnak az emberi lélekben. Egy mélyre befúródott varázsmondat, melyet titkon elhittünk, melynek szót fogadtunk, fölülírható egy másikkal, annak gyógyító párjával. De hogyan találhatunk rájuk a sétában? Ha rájuk bukkantunk, hogyan íródnak át? Mi módon „hatástalanítható” egy korlátozó hiedelem a „pozitív mágia” eszközeivel? Mindez a coach kreativitásán is múlik. Egy ember szokásrendszerét nem a régi szokások letételével lehet leghatékonyabban megváltoztatni. Egy új szokás bevezetése kiradírozhatja a régebbit. A szokások, rítusok szerepe óriási. Az új rítusok megalkotásának lehetőségével pedig a változás és változtatás eszköze a kezünkben van.

Hogyan segíthetsz, ha te is segítségre szorulsz?

Mi kell ahhoz, hogy az igaz úton induljak el? – kérdezte a tanítvány a mestert.
Menj! – válaszolta ő.
Voltaképp ezzel a velős kóannal elegendő is lehetne összegezni, mi vár rád, ha végighallgatod az előadást. Senki sem születik terapeutának. De még csak segítő szakembernek sem! Sőt! Senki sem születik tökéletesnek! Ebben a három fertály órában valódi kulcsokhoz juthatsz. No nem azon érzések eltüntetéséhez, amelyek visszatartanak attól, hogy segítőként elindulhass utadon, inkább az önszabotáló érzéseiddel való kapcsolatod megváltoztatásához. A videóban kézzelfogható, megvalósítható kapaszkodókat találsz, hogyan adhatod fel a tökéletesség illúzióját, hogyan engedheted meg magadnak a bicebócaságot, hogy szabad tévedned, és azokból tanulnod, mert enélkül nem érheted el a célodat. Az így mélyülő tanulás kimeríthetetlen módját is megismerheted. Ahogy Zorbától tanuljuk: „Táncolni kell uram, a zene majd csak megjön valahonnan!”

Hogyan válhat mérföldkővé egyetlen séta?

Azt a néhány órát, amiben a séta zajlik, nem lehet elvonatkoztatni az odavezető, sem az onnan tovább vezető úttól. Van, hogy a sétában elérkezünk az origóig. Mint amikor a vízben egyetlen pontba belehatol az eldobott kavics. Hatása sokáig tovább gyűrűzik, míg el nem simul a víztükör. Ahogy van olyan is, amikor a velünk sétáló valójában már megérkezett oda, ahová a séta is vezette, csak még nem tudja elfogadni, amire mutat.

Hazánkban nemcsak ez a módszer kínálja a holtpontról egyetlen ülés során történő elmozdulás lehetőségét. A 2010-es évek elején a Haas György által alkalmazott villámcoaching, Singer Magdolna azóta is keresett maratoni beszélgetései, a dr. Buda László által fejlesztett UT (Ultrarövid Terápia), az Oravecz Andrea által alkalmazott Havening Technika, vagy éppen az egyre szélesebb körben ismert egyéni családállítás csak néhány az egyetlen alkalommal jelentős változásokat generáló módszerek közül. Ha a sétát a születés körüli sűrített valósággal vetjük össze – hiszen itt is születni készül oly sok minden: újjászülető hiedelmek, nézőpontok, felismerések – hasonló dinamikát fedezhetünk fel. A születés pillanatában megszámlálhatatlan esemény, történet van jelen, válik karnyújtásnyira a tudat elvékonyodott falain túl. Csupán ki kell nyújtanunk érte a kezünket…

Lelkisegély bérmunkában? A pénz és a segítő kapcsolat

Szervusz, Kedves! A Pénz vagyok!  Hogy járnék-e veled? Veled, aki gyanakodva nézel rám? Aki piszkosnak nevezel? Aki szégyellsz és megvetsz engem? Aki pironkodva, lesütött szemed sarkából veted rám vágyakozó tekinteted? Aki  cikinek tartod a velem való kapcsolatod? El kell szomorítanom téged. Ha lehet, inkább olyannal szeretnék randizni, aki, ha rám néz, mosolyog. Természetesen viselkedik a jelenlétemben. Értékeli magát és biztosan tudja, hogy megérdemeljük egymást. Felvállal mások előtt, de nem kérkedik, hanem szeretettel és bölcsen bánik velem. A velem való kapcsolatát maga és mások örömére, és nem kárára virágoztatja fel. Aki emelt fejjel állja a tekintetem. Ez van. Azt hiszem, igazán itt az ideje, hogy másképp kezdj magadra gondolni, Kedves!

Mihez kezdesz azzal, amihez lövésed sincs?
.

Kinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor a jelentőségteljes pillanatban, amikor minden szem ránk szegeződik, amikor tőlünk várják a kinyilatkoztatást, összeszorul a torkunk és lefagyunk? Ilyenkor, mintha kiradíroznák a gondolatainkat. De hiszen egy segítő szakemberrel ilyen egyszerűen nem történhet meg! Gondolod? Nos, kedves hallgató, ki itt belépsz, hagyj fel minden előítélettel! Hacsak nem vagy mindenható, egészen biztos lehetsz benne, hogy veled is előfordul majd ez a szorult helyzet. És ez bizony nem tapasztalat kérdése! Mit gondolsz, hogyan kezelnéd? Letagadnád? Szégyellnéd? Elterelnéd a szót, nehogy kiderüljön, hogy felsültél?  Hogy nincs több ötleted? Felajánlanád, hogy visszafizeted a séta díját? Szégyenszemre eloldalognál? Tudd meg ebből a videóból, hányféle módon tudod még ezt is a bizalom köveként a séta épülésére fordítani!

Sétáló coach, serpa, sétaterápiás konzulens

Ha jól körülhatárolható helyzet, probléma, dilemma, jelen helyzeten való munkálkodás a jövőre vonatkozóan saját erőforrásaival, akkor coaching. Ha gyógyulásra van szükség, akkor terápia. De igaz ez?

Szabadság és felelősség. Ez a két pillér, amire a kapcsolataink hídját építjük a Serpaház vonzáskörében. Ismerem a képességeimet? Mindent megteszek azért, hogy folyamatosan fejlesszem őket? Felismerem azt, amihez nem nyúlhatok biztonsággal? Ezek a segítő szakember valódi kérdései. Elég-e arra érzékenynek és alázatosnak maradnunk, hogy saját határainkon belül maradjunk, ahelyett, hogy a különböző szakmák éles határvonalait át-meg átsétálva folyamatosan kihangosítanánk a bennünk felsikító vészcsengő hangját?

Hogyan akadályozod meg, hogy belevágj?

Szinte páratlan az az a ötletgazdagság, amivel az az énrészed rendelkezik, aki azért „kapja a fizetését”, nehogy elérd a célodat. Előrevetíti, kicifrázza a mozit, amiben láthatod magad, ahogy elbuksz.

„Nem kell hinned magadban. Elég, ha úgy teszel, mintha hinnél. Ha elég sokáig így csinálsz, egy idő után elkerülhetetlenül hinni fogsz magadban. Mert az ember olyanná válik, ahogy viselkedik. Ha szerencsétlennek gondolod magad, akkor ezen fogsz dolgozni és szerencsétlenné is válsz. Ha sikeresnek gondolod magad, így fogsz viselkedni és sikeressé válsz. Hidd el, ugyanannyi munka leásni magad a gödör aljára, mint felküzdeni magad a sikerbe. Az emberi élet önbeteljesítő jóslat.”
(Szendi Gábor)

Mit mond a belső hang és hogy dolgozunk vele?

Ki ne ismerné azt a hangot ott belül? Aki ilyeneket duruzsol nekünk: „Úgysem sikerül…” „Nem vagy elég jó!” „Bele se kezdj!” „Ezt nem kellett volna…” 

Le is tagadhatod, hogy hallod. El is terelheted róla a figyelmed. De vajon ezáltal eltűnik-e végleg? Aligha!

Talán nem is véletlenül szólít!  Akár meg is kereshetnéd magadban, kinek a hangján hallod őt. Ha pedig már arca lett, akár beszélgetésbe is elegyedhetnél vele. Próbáltad már meghívni egy teára? Leülni vele egy asztalhoz? Kedvesen vendégül látni, rámosolyogni, megfigyelni, mit üzen? Nem? Itt az ideje, hogy kipróbáld! Biztosra veheted, erre nem számít, meglepettségében pedig egészen másképp történhet minden, mint ahogy eddig szokott…

Itt tudsz továbblépni a vásárláshoz

2023 júniusa óta minden szerda este hatkor hallgatjuk a nagyvárosi serpa előadásait. Aki elmulasztott egyet vagy többet, annak a számára eddig egy előadás se volt visszanézhető. A Serpaház karácsonyi ajándéka, hogy az első 100 megrendelő számára negyedévnyi előadásfüzér féláron válik hozzáférhetővé. Minden előadás alkalmával új oldalról nyersz bepillantást egy módszertani műhelybe. Az előadó megosztja tudásának legjavát és segít abban hogy mások is kövessék a példáját. „Elérkezett a stafétaátadás ideje. Nincsenek titkaim többé” – mondja.

Vedd meg 50%-os kedvezménnyel, előadásonként 1990 helyett 990 forintért a tizenkét részből álló sorozatot most, kapd meg hozzá a csomagon kívül 19.990 forintért megrendelhető Beavató webinárt bónuszként és fizess 43.870 helyett 11.880 forintot!